Moje grzyby leśne

Idź do spisu treści

Menu główne

Kołpaki- płachetki

Grzyby

Kołpak- płachetka kołpakowata

Kapelusz
Średnica 4-12 cm, u młodych grzybów jest jajowaty i półkulisty, później szerokodzwonkowaty, u starszych płaski z tępym garbem. Młode owocniki są oszronione. W okresie suchej pogody staje się pomarszczony i na brzegach popękany. Początkowo ma kolor siwofioletowy, siwawy i na brzegach resztki osłony. Starsze okazy mają kolor od skórzastożółtego do beżowobrązowego.
Blaszki
W młodym owocniku gliniastożółte, później rdzawobrązowawe, gęste, wycięte w ząbek, początkowo zakryte białą osłonką.
Trzon
Wysokość 7-15 cm, grubość 1-3 cm. Jest cylindryczny, pełny, u nasady bulwiasto rozszerzony.
Ma wąski białawo-żółtawy pierścień, powyżej którego jest płatowaty, poniżej włóknisty i prążkowany. Kolor od białawego poprzez kremowy do ochrowego.
Miąższ
Biały albo bladokremowy. Smak nieznaczny, zapach niewyraźny.
Występowanie

W Europie Środkowej, szczególnie w północnych regionach jest dość pospolity, w innych rzadki. Na podłożu wapiennym w ogóle nie występuje. Rośnie w lasach świerkowych i sosnowych na ubogich i kwaśnych glebach piaszczystych, zarówno na wilgotnych, jak i suchych. Często występuje w sąsiedztwie porostu chrobotka kubkowego i mchu, bielistki siwej. W Polsce owocniki pojawiają się od lipca do października.
Grzyb jadalny. Nazwy zwyczajowe: niemka, kołpak, turek, podbołotuszka.
Dobry do marynowania w occie. Niestety łatwo robaczywieje. Dopuszczony do obrotu handlowego i przetwórstwa na terenie Polski. Istnieją jednak podobne, lecz trujące gatunki zasłonaków i z tego powodu grzyb ten nie powinien być zbierany przez mniej doświadczonych grzybiarzy.
Gatunki podobne
Młode owocniki o srebrzystofioletowym kapeluszu są podobne do zasłonaka wonnego, ten jednak ma nieprzyjemny zapach i blaszki zasłonięte zasnówką. Podobna jest też aksamitka złota ale to w Polsce gatunek rzadki, ma kapelusz złotożółty i pierścień wyraźnie prążkowany. Dorosłe zasłonaki kołpakowate o ochrowej barwie są podobne do kilku innych gatunków zasłonaków, szczególnie, gdy już utracą błoniasty pierścień.
Ja zbieram młode osobniki i gotuję, w osolonej wodzie, następnie wkładam do słoików i pasteryzuję. Mam zapas na ś w i e t n ą  zupę na zimowe obiady!!!!!!!!!
Kołpaki są świetne do marynowania, lecz ja używam tylko do sałatek.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego